Het SIOO schijnt zijn opleidingsaanbod voor adviseurs aan te passen. Volgens de rector is er veel ontevredenheid over adviseurs. Ze zijn te duur. Organisaties worden er te afhankelijk van. En ze hebben niet de juiste combinatie van proces- en expertkennis. Dat er veel ontevredenheid is over adviseurs, dat herkennen wij wel van onze opdrachtgevers en deelnemers!
Er is ook veel ontevredenheid van adviseurs zelf. Het afgelopen jaar hebben wij verschillende opleidingsgroepen van adviseurs begeleid en het thema kwam altijd op tafel.
Wat ons betreft begint tevredenheid over een adviseur niet bij zijn expertise. Tevredenheid van de adviseur overigens ook niet. Tevredenheid begint bij het managen van verwachtingen tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Ja, ja, we weten het, er wordt al zoveel geschreven over managen van verwachtingen. Maar wij bedoelen iets anders.
Aan adviseurs stellen we altijd dezelfde vraag: wat is eigenlijk je primaire belofte als adviseur? Superman of Perkamentus?
Ehhhh…
Welke van de twee is het?
Superman: “Ik regel het voor jou”?
Of Perkamentus: “Ik help je het zelf te doen”?
Aan opdrachtgevers hebben wij dezelfde vraag. Zoek je een Superman, aan wie je de klus in alle vertrouwen kunt overlaten? Of zoek je een Percamentus, die jou helpt opdat je het zelf kunt?
We hebben al verscheidene adviseurs én opdrachtgevers wat knorrig horen reageren, of iets in de zin van ‘wat maakt dat nou uit?’.
Even de consequenties op een rijtje.
Bij een adviseur die het voor jou doet:
- heb je behoefte aan de beste inhoudelijk expert
- heb je er lang lol van
- hoef je zelf nauwelijks iets te doen
Bij zo’n expert moet je ook niet piepen als je een flinke rekening krijgt omdat die er ‘zomaar’ veel tijd in stopt. En ook niet als je daar afhankelijk van wordt. Als je het uitbesteedt, leer je het niet zelf. Duh! Je gaat een fietsenmaker toch ook niet verwijten dat hij je niet leert zelf je band te plakken en dat het duurder is dan vijf bandenplaksetjes…?!
Bij een adviseur die jou helpt het zelf te doen:
• word je niet afhankelijk van de adviseur
• ben je er snel vanaf
• heb je goed zicht op wat de adviseur doet
Bij zo’n facilitator moet je niet piepen dat de adviseur jou zoveel lastige vragen stelt. En ook niet dat je zelf nog zoveel moet doen. Duh! Je gaat de kookleraar toch ook niet verwijten dat hij te beroerd is om het zelf te doen en dat je vieze handen en dito keuken krijgt van zijn kooklessen…?!
Dan nog even vanuit het perspectief van de adviseur.
Als jouw opdrachtgever je vraagt het hem uit handen te nemen, dan mag je verwachten dat hij het in alle vertrouwen aan je overlaat. En dus niet je inhoudelijke programma voor een training gaat corrigeren. Of jouw advies samen wil schrijven. Lever je expertise dan ook in de volvette versie. En ga niet lopen piepen dat hij zijn handen eraf trekt, zo weinig betrokken is en jij alles alleen moet doen. Daar heeft hij juist jou voor ingehuurd! Stel je voor dat de bakker elke ochtend verbolgen een half afgebakken brood op de toonbank smijt met het verwijt dat je niet samen met hem om 4.00 uur bent opgestaan om op z’n minst het brood te kneden…?!
Als jij jouw opdrachtgever belooft hem te helpen het zelf te doen, faciliteer hem dan ook om het te leren. Stel lastige vragen, pas je tempo aan, laat ‘m zweten en verdraag de frustratie van je opdrachtgever. Zit op je handen en ga het niet stiekem toch zelf doen. Ook niet als dat sneller en beter gaat. Ga niet piepen dat je opdrachtgever niks aan je overlaat of dat hij je expertise niet afneemt. Daar ben je niet voor gevraagd! Stel je voor dat de bijles-leraar van je zoon zich beklaagt dat de kinderen van tegenwoordig niet eens meer zien hoe goed hij zelf wel niet is in wiskunde…?!
De ene belofte is niet beter dan de andere belofte als adviseur. Het is slechts een keuze. Tevredenheid begint in onze optiek met volkomen helder maken wat de deal is. En je daar allemaal aan houden!
Heel veel ontevredenheid over en van adviseurs komt door verwarring over de primaire belofte. Iets anders doen dan wat je opdrachtgever wil, levert onherroepelijk gelazer op. Je opdrachtgever (stiekem) alles uit handen nemen, terwijl hij het zelf wil leren doen, levert ook gedoe op. Jij voelt je als adviseur op enig moment ernstig onderbetaald of ondergewaardeerd; je opdrachtgever voelt zich betutteld en financieel afgezet. Omgekeerd geldt: een adviseur vragen het jou te leren en daarna geen tijd, energie of agenda beschikbaar hebben, zorgt ook voor gelazer.
Geef een reactie